Autofinanciering

VDZ-autoschadeVoor de aanschaf van een nieuwe auto kunt u voor een autofinanciering kiezen. U sluit dan een lening af om uw auto mee te kunnen financieren. Er zijn verschillende manieren om uw autofinanciering te regelen. In veel gevallen gaat het om een persoonlijke lening met een vast leenbedrag, rentetarief en looptijd. De auto wordt dan als onderpand gebruikt, waardoor u vaak kunt rekenen op een lagere rente. Behalve voor een persoonlijke lening kunt u ook kiezen voor een doorlopend krediet of een financiering via de garage.

Veel autozaken en autodealers bieden de mogelijkheid van een autofinanciering die u ter plekke kunt afsluiten. U hoeft hierdoor niet apart op zoek naar een autolening. U moet er wel rekening mee houden dat het in het geval van een autofinanciering via een autodealer kan gaan om een huurkoop regeling. Bij een huurkoop wordt u pas eigenaar van de auto wanneer u de auto in z’n geheel heeft afbetaald. U betaalt bij de aanschaf een aanbetaling en de rest volgt in termijnen. Op het moment dat u niet meer aan de maandelijkse termijnen kunt voldoen, verliest u de auto. Mocht de verkoop van de auto niet voldoende zijn voor de schuld, dan zult u deze schuld zelf moeten voldoen.

Bij het afsluiten van een autofinanciering is het kiezen van de juiste looptijd het belangrijkste waar u rekening mee moet houden. U moet daarbij letten op de (economische) levensduur van de auto. U heeft niets aan een lening die nog loopt als het weer tijd is voor een nieuwe auto. Vaak wordt een autofinanciering voor drie jaar aangegaan. Binnen die drie jaar wordt het gehele (of gedeeltelijke) aankoopbedrag voldaan en de lening afgelost. De looptijd van een autofinanciering kan verder nog afhangen van het soort auto; tweedehands of nieuw.

Wanneer u een auto aanschaft en deze financiert met een autofinanciering, moet u ook rekening houden met bijkomende kosten van uw auto. U zult ook uw autoverzekeringen, belastingen en benzine moeten betalen, net als reparaties en onderhoud. Wanneer u een te hoge autofinanciering afsluit met teveel kosten zult u later in de problemen kunnen komen. U doet er daarom verstandig aan financiële speelruimte open te laten om extra kosten aan de auto op te kunnen vangen.

468x60