Goedkope Lening

voordelig-lenenKredietverstrekkers adverteren tegenwoordig enorm met ‘goedkope leningen’. Een standaard goedkope lening bestaat echter niet. Een lening kost altijd geld in de vorm van rente. Een rente is niet altijd laag te noemen, slechts lager dan andere aanbieders. In veel gevallen komen kredietverstrekkers met aanbiedingen met daarin goedkope lage rentes. Wat zij daarbij niet zeggen of niet duidelijk vermelden, is dat het om een startrente gaat. U betaalt slechts de eerste een tot drie maanden dit rentepercentage. Daarna wordt de rente verhoogd. Een aangeboden lage rente is daarmee in veel gevallen een variabele rente. De geadverteerde goedkope lening kan daardoor helemaal niet goedkoop zijn.

Belangrijk voor een lening is de maandelijkse aflossing en looptijd. U moet de rente afzetten tegen de looptijd. Alleen dan weet u welke rente echt laag is. Bovendien is bij een zogenaamde goedkope lening vaak een aanvullende verzekering verplicht. Het gaat hier bijvoorbeeld om een overlijdensrisicoverzekering. Voor deze verzekering betaalt u altijd extra, waardoor de rente hoger ligt. Behalve met een startrente adverteren kredietverstrekkers ook veel met cadeaus of lokkertjes. Zij bieden bijvoorbeeld een gratis cadeau (koffiezetapparaat, camera) bij de lening, die niet gratis is. U betaalt altijd op een of andere manier voor dit cadeau, door bijvoorbeeld een hogere rente, afsluitprovisie of verplichte overlijdensrisicoverzekering.

De registratie en toetsing bij het BKR in Tiel is opgezet voor uw eigen veiligheid. De registratie moet voorkomen dat u meer leent dan u kunt betalen en dus (dieper) in de schulden wegzakt. Van leningen en kredieten van €500 tot €12.500 wordt de leenovereenkomst geregistreerd en betalingen bijgehouden. Ook een aantal mobiele telefonie abonnementen en kopen op afbetaling worden geregistreerd. Mocht u betalingsachterstanden krijgen, dan krijgt u een negatieve BKR notering of codering. U wordt hiermee voor toekomstige leningen aangemerkt als risicoklant. Banken en kredietverstrekkers nemen een risico wanneer zij u een lening aanbieden.

Er komen echter steeds meer goedkope leningen waarbij BKR toetsing niet nodig is. De leningen zijn goedkoop omdat er geen tijd hoeft te worden besteed aan navraag bij het BKR. Een nieuwe lening afsluiten met een negatieve BKR notering is echter niet in uw voordeel. U kunt immers diep in de problemen komen wanneer u een lening afsluit die u eigenlijk niet kunt betalen.

728x90