Leningsoorten

468x60

Caspher-geldEr bestaan diverse uiteenlopende leningen die u kunt afsluiten om geld te lenen. Het gaat om het doorlopend krediet ofwel flexibel krediet, de persoonlijke lening, het rentekrediet, het spaarkrediet en het WOZ krediet. Het consumptief krediet is een verzamelnaam voor het doorlopend krediet en de persoonlijke lening.

Bij het doorlopend of flexibel krediet kunnen geldbedragen vrij worden opgenomen tot een van te voren afgesproken limietbedrag. De hoogte van dit bedrag wordt door verschillende factoren bepaald, waaronder leeftijd. Per maand wordt een vast bedrag betaald voor rente en aflossing. De rente van het doorlopend krediet is variabel en kan per maand verschillen. Wat er per maand aan aflossing wordt betaald, kan hierdoor per maand verschillen. De looptijd van het doorlopend krediet staat daarom niet vast. Eerder opgenomen bedragen kunnen na aflossing boetevrij opnieuw worden opgenomen.

Het rentekrediet en WOZ krediet lijken op het doorlopend krediet. Bij beide kredieten mag ook tot een afgesproken limiet onbeperkt geld worden opgenomen. De rente is variabel, waardoor de looptijd niet vast staat. Bij het rentekrediet is er echter voor een bepaalde periode geen verplichting tot aflossing. U betaalt slechts een maandelijks bedrag aan rente. Na de aflossingsvrije periode kunt u in aanmerking komen voor een nieuwe periode, het rentekrediet omzetten in doorlopend krediet met aflossing of het geleende bedrag in één keer aflossen. Het WOZ krediet is er voor huizenbezitters. De overwaarde van de woning (WOZ) geldt als onderpand.

Het spaarkrediet is een combinatie van lenen en sparen. Net als bij het doorlopend krediet en rentekrediet heeft u een afgesproken kredietlimiet. Tot dit bedrag kunt u onbeperkt geld opnemen. U bepaalt vervolgens slechts maandelijks een bedrag aan rente over het uitstaande saldo. Voor het aflossen van het krediet sluit u een spaarproduct af voor minimaal vijftien jaar. U betaalt een maandelijkse premie, dat in de meeste gevallen belegd wordt. Aan het einde van de periode heeft u een belastingvrij bedrag waarmee u (gedeeltelijk) het spaarkrediet kan aflossen. Tussendoor vroegtijdig aflossen is mogelijk, net als het opnieuw opnemen van afgelost geld.

Bij een persoonlijke lening staat alles vast: het leenbedrag, de rente, aflossing per maand en looptijd. Ook hier wordt een vast bedrag per maand betaalt. De persoonlijke lening stopt aan het einde van de looptijd, wanneer het gehele bedrag inclusief rente is terugbetaald. Heeft u meer geld nodig, dan zult u een nieuwe lening moeten afsluiten.