Spaarkrediet

468x60

voordelig-lenen sparenIn veel opzichten lijkt het spaarkrediet op het doorlopend krediet, echter verschillen ze in aflossing. In plaats van een maandelijks bedrag aan aflossing en rente, koop je vaak een spaarverzekering, oftewel spaarproduct. Voor dit spaarproduct wordt een maandelijkse premie betaald, waarmee je een kapitaal opbouwt. Na minimaal vijftien jaar los je hiermee je spaarkrediet af. Over het bedrag dat je het uit het spaarkrediet opneemt betaal je in de tussentijd een maandelijkse rente. Het spaarkrediet is met andere woorden een rentekrediet (alleen maandelijks rente betalen) met daarbij een spaarverzekering die belastingsvrij is.

Kredietlimiet

Je spreekt bij een spaarkrediet een maximaal op te nemen bedrag (kredietlimiet) af met de kredietverstrekker. Je kunt tot aan dat bedrag onbeperkt geld opnemen uit het krediet. Over het openstaande saldo betaal je vervolgens een maandelijkse variabele rente. Dit is hetzelfde bij het rentekrediet en doorlopend krediet. Bij een doorlopend krediet betaal je namelijk ook een maandelijks bedrag aan aflossing van het krediet. Bij een spaarkrediet wordt hiervoor een spaarproduct afgesloten. Voor minimaal vijftien jaar lang betaal je hier een maandelijkse premie voor. Het spaarproduct wordt na de periode waarin je de premie betaald door de spaarverzekering uitgekeerd. Voor het aflossen van je spaarkrediet is dit bedrag voldoende. Het is ook mogelijk om een spaarkrediet af te sluiten waarbij je alsnog een maandelijks deel aan aflossing betaald, na een aflossingsvrije periode. Het is altijd mogelijk om tussentijds extra af te lossen op je spaarkrediet, dit kan boetevrij. Het is altijd mogelijk om afgeloste bedragen opnieuw op te nemen.

Beleggingsverzekering

Het spaarproduct bestaat bij een spaarkrediet meestal uit een beleggingsverzekering. De resultaten van het beleggen zijn hiervoor van belang, aangezien de opbrengst van de maandelijkse premie hiervan afhankelijk is. Je hebt niet altijd de zekerheid welk bedrag je aan het eind van de looptijd overhoudt, omdat beleggen onderhevig is aan koerswisselingen. Het is daarom van groot belang om altijd goed de voorwaarden van het spaarkrediet door te nemen. Hierdoor kun je zien of resultaten gegarandeerd worden of dat zij geheel afhankelijk zijn van beleggingen.

Mede aan de hand van je persoonlijke situatie wordt de hoogte van het kredietlimiet bij een spaarkrediet bepaald. Aangezien het spaarproduct dat je bij het spaarkrediet afsluit, minimaal een looptijd van vijftien jaar heeft, is het spaarkrediet met name geschikt voor duurzame goederen zoals; meubels of een caravan.